סלסלת קניות

בחר יישוב למשלוח / איסוף

פירות הדר: הדברים שכדאי לכם לדעת

פירות הדר

פירות הדר בולטים בשוק המזון לא רק בזכות צבעיהם העזים והארומות מעוררות התיאבון שלהם, אלא גם בזכות השפעתם העמוקה על המטבח ועל הבריאות. בקטגוריה זו יש מגוון רחב של פירות שהפכו לשמות מוכרים בכל רחבי העולם. פירות הדר הם קבוצה גדולה ומגוונת של פירות טרופיים, האהובים על מיליוני אנשים ברחבי העולם. הם מתאפיינים בטעמם החמוץ והמרענן, והם גם מקור מצוין לוויטמינים, למינרלים ולנוגדי חמצון. יש עשרות מינים של פירות הדר, וכל אחד מהם בעל תכונות בריאותיות ייחודיות. פירות ההדר הם חלק בלתי נפרד מהמטבח הים-תיכוני, והם תורמים רבות הן לבריאות הגוף, והן לטעם של האוכל.

מהם פירות הדר?

סוג הצמחים הבוטני Citrus הוא פלא טבע, אשר חרט את מקומו בהיסטוריות הקולינריות והתרבותיות ברחבי העולם. פירות אלו שייכים למשפחת הפיגמיים, המאופיינת בנוכחות של חומצה ציטרית, המעניקה את הטעם והארומה החמוצה האופיינית להם. השמות המגוונים של פירות ההדר השונים משקפים את הייחודיות של כל פרי מחד ואת השתייכותו למשפחת פירות ההדר מנגד. פירות הדר הם קבוצה גדולה של פירות שמקורם באזורים טרופיים וסובטרופיים. הם מאופיינים בקליפה בצבע כתום, צהוב, ירוק או ורוד, ובתוכם פרוסות פרי עסיסיות. פירות הדר עשירים בוויטמין C וכן בסידן, באשלגן, בחומצה פולית ובנוגדי חמצון.

המאפיינים של משפחת פירות ההדר

מעבר לטעמם ולריחם הייחודיים, לפירות הדר יש מאפיינים משותפים ההופכים אותם לבולטים בעולם הבוטני. פירות הדר ידועים בתכולה הגבוהה שלהם בוויטמין C, התורם לא רק לערכם התזונתי אלא גם לתכונותיהם כמחזקים של מערכת החיסון. השמנים הארומטיים הנמצאים בקליפה של פירות הדר מוסיפים שכבה של מורכבות לפרופיל הטעם שלהם, מה שהופך אותם למרכיבים רבי תכלית הן ביישומים קולינריים והן טיפוליים. הינה עוד כמה מאפיינים של הפירות האלו:

  • פירות הדר גדלים בעיקר באקלים חם ולח, כמו באגן הים התיכון, אך הם מבשילים בחורף
  • הפרי בעל קליפה עבה וצבעונית
  • פנים הפרי מחולק לפרוסות הניתנות להפרדה
  • טעמם חמוץ ומתוק עקב נוכחות של חומצה ציטרית
  • עשירים מאוד בוויטמין C ונוגדי חמצון
  • מכילים שמנים אתריים האחראים לריחם האופייני
  • רובם בעלי ערך קלורי נמוך ומתאימים לדיאטה

רשימת פירות ההדר

משפחת פירות ההדר מתפארת במגוון רחב ומגוון של פירות, כל אחד מהם בעל מאפיינים ייחודיים. הינה הצצה לכמה מהפירות הבולטים ביותר במשפחה הזאת:

  1. תפוז – פרי כתום מתקתק וחמוץ מעט, אשר מסמל שמש בפרי. תפוזים הם לא רק נשנוש מרענן אלא גם מקור לרכיבים תזונתיים חיוניים. התפוז דומה מאד בערכיו התזונתיים לקלמנטינה. הוא מכיל הרבה ויטמין C נהדר ונוגדי חמצון כמו לימונן. יחד עם זאת הוא עשוי לגרום לחלק מהאנשים רמות חומציות גבוהה בקיבה וצרבות, ולכן חשוב להקפיד על אכילה מתונה.
  2. לימון – הלימון הוא צהוב וחמוץ, ומעבר ליישומיו הקולינריים, החמיצות האינטנסיבית של הלימונים נמצאת בשימוש במוצרי ניקיון וארומתרפיה. קליפת הלימון מוסיפה התפרצות של טעם למאכלים רבים. הלימון מכיל רכיבים חיוניים רבים כמו נוגדי חמצון, מינרלים שמעצימים את הפעילות של ויטמין C, שהוא הוויטמין החשוב ביותר בפירות ההדר. את טעמו החמצמץ כולם מכירים היטב.
  3. אשכולית – לאשכולית יש טעם מריר ומתקתק מובחן, ולכן לא כולם תמיד מתחברים אליה. היא מצוינת להורדת כולסטרול, סילוק ליחה וניקוי הגוף והכבד, אך עשויה לעכב ספיגה של תרופות מסוימות ולכן לא מומלץ למי שמשתמש בתרופות.
  4. ליים – זהו לימון ירוק וקטן, הידוע בפרופיל העז והחמוץ שלו. הליים מוצא את דרכו למגוון רחב של יצירות קולינריות, ממשקאות ועד קינוחים ומנות בשריות
  5. מנדרינה – מנדרינה היא כמו תפוז קטן והיא קלה לקילוף ומתוקה יותר מהתפוז. מנדרינה היא פרי אהוב על ילדים ומבוגרים כאחד
  6. יוזו – יוזו הוא פרי הדר קטן הנפוץ במטבח היפני, הסיני והקוריאני. טעמו חמצמץ והוא מזכיר שילוב של אשכולית, מנדרינה ותפוז
  7. פומלה – פומלה היא פרי ההדר הגדול ביותר, צבעה בפנים הוא לבן ולעיתים אדום והקליפה שלה צהובה. כמו כן, לפומלה יש קליפה ספוגית ועבה שקל לקלף. נכון שנהוג לייחס את הימצאות ויטמין C בעיקר לתפוזים, אך אין ספק כי הפומלה מכילות כמות נכבדת שלו. נוסף על כך, הן מכילות אשלגן המסייע בוויסות לחץ הדם. הפומלה טעימה מאד ונעה בין חמצמצות עדינה למתיקות ג’וסית עם הרבה מאד מיץ. אומנם נדרש קצת מאמץ כדי לקלף אותה, אבל הוא בהחלט משתלם.
  8. פומלית – הפומלית היא בעצם הכלאה בין פומלה ואשכולית וזוהי המצאה ישראלית כחול לבן שנמצאת איתנו כבר משנת 1984. היא דומה במראה שלה לאשכולית, אך הקליפה שלה ירקרקה יותר והיא פחות מרה וחמוצה, ודומה בטעמה יותר לפומלה. היא מכילה כמות גבוהה של נוגדי חמצון, ובדומה לאשכולית, גם היא עשויה לעכב ספיגה של תרופות נגד כולסטרול. אם אתם נוטלים כאלו יש להיוועץ ברופא לגבי הכמות שתתאים לכם.
  9. קלמנטינה: בעבר נהוג לחשוב היה שקלמנטינה היא הכלאה בין סוגי ההדרים אתרוג לליים, אך בהמשך יתברר כי מדובר על הכלאה בין טנג’רין, זן מסוים של מנדרינה, לחושחש, שנעשתה במאה ה-19 על ידי כומר צרפתי אלג’יראי. הקלמנטינה קטנה, נוחה לקילוף ומכילה הרבה ויטמין C, מה שהופך אותה לנשנוש המושלם מחוץ לבית. בכל זאת, ממליצים שלא לנסות לבדוק מה קורה כשאתם מחליטים לקלף קלמנטינה במשרד או בנסיעה באוטובוס.

חשיבות פירות ההדר לבריאותנו

האם פירות הדר הם אכן טובים לבריאותנו? בהחלט. היתרונות הבריאותיים הרבים של פירות ההדר מועילים מאוד לאדם כבר במשך שנים רבות. חלק מהסגולות של פירות ההדר. הם נוגדי החמצון הרבים שבהם, הממלאים תפקיד מכריע בנטרול רדיקלים חופשיים ותורמים לבריאות התאים השונים באיברי הגוף שלנו. העושר של ויטמין C בפירות אלו תומך ביצור הקולגן בגוף, מחזק את מערכת החיסון ועוזר בספיגת ברזל.

מדוע חשוב כל כך לאכול פירות הדר?

  1. מקור טוב לסיבים תזונתיים: פירות ההדר הם מקור נהדר לסיבים תזונתיים. חשוב לזכור שמרבית הסיבים נמצאים בחלק הפנימי של הקליפה, כלומר החלק הלבן. סיבים מעולים כמו ליגנין, צלולוז ופקטין נמצאים בשפע ועוזרים להסדיר את פעולת העיכול ותהליכים מטבוליים בגוף.
  2. דלים בקלוריות: מי שמעוניין להפחית בצריכת קלוריות בהחלט צריכים להכניס הדרים לתפריט. הם דלים בקלוריות ויחד עם זאת המים והסיבים התזונתיים עוזרים לייצר תחושת שובע. בקלמנטינה ממוצעת למשל יש 35 קלוריות בלבד, במיץ לימון רק 12 קלוריות ובאשכולית לבנה 78 קלוריות בלבד. אם אתם מזמינים אנשים ששומרים על בריאות ומשקל ומחפשים פינוקים מתאימים, ניתן לשלב באירועים מיוחדים פירות הדר שלגמרי יתאימו לדרישה.
  3. מפחיתים סיכון לאבנים בכליות: אחת הסיבות הנפוצות לאבנים בכליות היא רמות נמוכות של מינרל בשם ציטראט בשתן (שאחראי על פירוק עודפי מינרלים). צריכה קבועה של פירות הדר יכולה להעלות את רמות הציטראט בשתן ובכך מפחיתה משמעותית את הסיכון לאבנים בכליות.
  4. משפרים את בריאות הלב: פירות הדר עשויים להפחית את הסיכויים למחלות לב ולשבץ מוחי. זה קשור לכך שבפירות הדר קיימות מספר תרכובות שיכולות לשפר את בריאות הלב, להרחיק את הכולסטרול הרע ולהעלות את רמות הכולסטרול הטוב. 
  5. עשירים בוויטמינים: כמובן שמדובר בוויטמין C שנמצא בשפע בפירות רבים, ואחראי לחיזוק מערכת החיסון ושמירה על מראה עור ושיער בריא וחיוני, אך מדובר על עוד ויטמינים ומינרלים נפלאים אחרים כגון כמה מהוויטמינים ממשפחת B, אשלגן, זרחן, מגנזיום, נחושת ועוד. כמובן שהם מכילים עוד נוגדי חמצון רבים שחשובים למאבק בתהליכים דלקתיים בגוף.
  6. עשויים להגן על הגוף מסרטן: אותם נוגדי החמצון, יחד עם חומרים נוספים שנקראים פלבנואידים, מסייעים לחסום את הביטוי של גנים מסוימים האחראים להיווצרות של מחלות ניווניות שונות ובין היתר סוגים שונים של סרטן כמו סרטן הריאות, הוושט, הקיבה, השד והלבלב.
  7. מספקים הגנה על המוח: אותם פלבנואידים המצויים בפירות ההדר מסייעים להגן מפני מחלות ניווניות שונות של המוח כמו אלצהיימר ופרקינסון.סיכוםנראה כי פירות ההדר הם לא רק טעימים ומרעננים אלא גם בעלי סגולות נפלאות, וכדאי לכל אחד להכניס אותם לתפריט באופן קבוע. כמובן שמומלץ להתייעץ עם רופא אם אתם לא בטוחים במקרים של נטילת תרופות או מצבים רפואיים אחרים, אך ככלל חשוב לדעת כי צריכה מתונה של פירות הדר היא בעלת השפעה בריאותית נפלאה על הגוף. כמו כן נזכיר כי מומלץ להרבות באכילה של הפירות כולל הציפה הפנימית המכילה את מרבית הרכיבים החיוניים, וכי ניתן בהחלט לשתות מיצים, אך בכמות מתונה

עובדות שכדאי לכם לדעת על פירות הדר

מעבר לתועלות התזונתיות שלהם, עולם פירות הדר גדוש בעובדות מרתקות המוסיפות לקסמם:

  • גידול פירות הדר התחיל בדרום מזרח אסיה, שם גודלו במשך מאות שנים
  • לריח המרענן של פירות הדר יש תכונות משפרות מצב רוח, התורמות לתחושת רווחה
  • פירות הדר אינם רק כוכבים במטבח, והם ממלאים תפקיד חשוב גם בתעשיית הבשמים הודות לשמנים ארומטיים בקליפותיהם
  • הם מומלצים מאוד לאכילה לאנשים עם לחץ דם גבוה ומחלות לב
  • אפשר להשתמש בקליפות פירות ההדר לאפייה ולתיבול
  • מיץ לימון הוא מרכיב בסיסי במטבח הים תיכוני
  • האשכולית היא פרי ההדר היחיד בעל צבע ורוד
  • פירות ההדר מכילים פלבונואידים הפועלים כמפחיתי סיכון לסרטן
  • אכילה של פירות הדר יכולה לעזור לטפל בריח רע מהפה
  • הלימון מכיל את ריכוז הוויטמין C הגבוה ביותר
  • השמנים האתריים בקליפה הם אלו המקנים לפירות ההדר את ריחם האופייני

לסיכום

לפירות הדר יש שימושים ותועלת רבה מעבר לטעמם העשיר ולהנאה שהם מקנים למי שאוכלים אותם. פירות ההדר הם עדות לנדיבות הטבע והם אפילו מקור לרווחה הוליסטית בתרבויות מסוימות. תוך כדי הנאה מהטעמים המגוונים של תפוזים, לימונים, אשכוליות, ליים ומנדרינות, אנו זוכים בתועלות בריאותיות רבות מעבר לטעם הפירות בלבד, משום שבפירות אלו יש כמויות נדיבות של נוגדי חמצון, ויטמינים שונים מלבד לוויטמין C וסיבים תזונתיים, אשר תורמים רבות לשמירה על בריאות הלב וכלי הדם שלנו, למניעת מחלות כרוניות וחיסוניות שונות וכמו כן לשמירה על תפקוד עצבי תקין ופעילות עיכול אופטימלית. 

פרי הדמיון

מערך הייצור ומשלוחי פירות שמגיעים לכל קצוות הארץ. 
טריות הפירות, האיכות ללא פשרות, העיצוב
המושלם וסטנדרט השירות, עולים על כל דמיון. בין
אם אתם חוגגים יום הולדת, יום נישואים או סתם
בא לכם להתפנק, אתם מוזמנים להתרגש מסושי
פירות מטריף, ליהנות מחיתוכי אננס מרהיבים
ולהתענג על אין ספור טעמים אקזוטיים…

מרכז הזמנות ארצי:

03-9400-111 | 08-6280-111

אמצעי תשלום

החלפת אזור חלוקה תאפס את הסל, האם לחזור או לאפס את הסל?


תוספת קטנה לפינוק מושלם

מגש חג ענק

550

מגש חג גדול

430

עוגת דואט וניל ושוקולד-כשל”פ

270

עוגת פיסטוק-כשל”פ

270

מהדורת פסח-זכוכית

450

מהדורת פסח-מיקס פירות וקינוחים

350

לא ניתן להוסיף מוצר מאזור חלוקה שונה, האם לחזור או לאפס את הסל?


דילוג לתוכן