ייבוש פירות – כך תעשו זאת בעצמכםכחטיף, כחלק ממאפה או כתוספת לתבשיל: פירות יבשים הם מאכל מתוק וטעים שרבים מאיתנו אוהבים, ובהחלט לא מחכים לט"ו בשבט בשביל לנשנש מהם קצת. אך האם ידעתם שתוכלו לייבש פירות בעצמכם במטבח הביתי? מדובר בתהליך אומנם מעט ארוך – אך קליל ונחמד, עם תוצאות מדהימות בהחלט. אז איך עושים את זה? המדריך המלא לפניכם. 

מדוע כדאי לייבש פירות בבית?

אף שניתן למצוא פירות יבשים כמעט בכל סופר או צרכנייה, ייבוש פירות בבית מומלץ בהחלט מהסיבה שהוא בריא יותר ויקר פחות. מה הכוונה? פירות יבשים לרוב יימכרו לאחר שעברו תהליך עיבוד ובו הם רוססו ונוספו להם חומרים משמרים, סוכרים וכימיקלים. אם רוצים להישמר מכל זה, ניתן לרכוש פירות יבשים אורגניים, אך אלו יקרים בהרבה מהפירות הרגילים. ולכן, אם תייבשו את הפירות שלכם בבית תוכלו לחסוך כסף, לשלוט בהכנה ובחומרים שנכנסים לשם ולשמור על הפירות טבעיים ובריאים, וכמובן ליהנות מהתהליך, שכבר נספר לכם עליו.

מה צריך לייבוש פירות?

אז מה צריך כדי להכין פירות יבשים? ובכן, כמובן שתצטרכו פירות, וכמות מהם שתיראה לכם מספיקה לצרכים שלכם. זכרו שהפירות מצטמקים משום שהם מאבדים את רוב הנוזלים שלהם, ולכן הכמות תיראה לכם מעטה יחסית לאחר הייבוש. אפשר להוסיף לפירות מיץ לימון (טבעי או משומר) המהול במים, כדי שהפירות היבשים ישמרו על הצבע הטבעי שלהם. לבסוף, תצטרכו תנור או מכונת ייבוש, בהתאם לשיטה שבה תבחרו. וגם קצת סבלנות.

אילו פירות ניתן לייבש?

באופן כללי, תוכלו לייבש כל פרי שרק תרצו: החל בפירות הקלאסיים לייבוש, כמו מישמש, ענבים, תאנים ובננה ועד פירות שלא תמצאו אותם מיובשים בסופר בדרך כלל, כמו אגס, מלון, אפרסק ודובדבנים. כאן נדגיש שלא משנה באיזה פרי תבחרו, חשוב שהוא יהיה בשל, לא רך במיוחד ונקי מפגיעות.

אז כיצד תייבשו פירות?

כעת נעבור לתהליך הייבוש – שלב אחר שלב:

חותכים ומכינים את הפירות –

בשלב הראשון נכין את הפירות לייבוש. שטפו את הפירות היטב, יבשו אותם, ואם יש להם גלעין הוציאו אותו. לאחר מכן, יש לחתוך את הפירות לפרוסות שוות בעובי, כדי שהייבוש יצא אחיד. שימו לב שככל שהפרוסות עבות יותר – כך זמן הייבוש שלהן ארוך יותר. חלק מהפירות ידרשו מכם להסיר את הקליפה לגמרי, כמו בפירות שהקליפה שלהם לא אכילה (מנגו, קיווי וכו'). לעומת זאת, אין צורך לקלף פירות שהקליפה שלהם דקה ואכילה, כמו ענבים. אחרי שסידרתם את הפרוסות יפה על מגש הייבוש, תוכלו לרסס או לטבול אותם בתמיסת הלימון שהכנתם, וכן לזלף מעט דבש למתיקות נוספות, אם תרצו.

בוחרים שיטת ייבוש –


שיטה 1 – ייבוש פירות באוויר הפתוחמדובר בשיטה שלא מצריכה מכם דבר נוסף מלבד פירות ומשטח ייבוש, אך עם זאת תהליך הייבוש יכול לקחת זמן רב יחסית – בין 10 ל-14 ימים. תחילה סדרו את פרוסות הפירות על תבנית גדולה המרופדת בנייר סופג, כאשר הן בשכבה אחת. הניחו את התבנית בחדר מאוורר מאוד, ומדי יום החליפו את הנייר והפכו את הפירות עד לתוצאה הרצויה.
שיטה 2 – ייבוש פירות בתנורהשיטה הזו מהירה יותר והיא תספק לכם תוצאות מדהימות לא פחות. יש לחמם תנור במצב טורבו לחום של 75-60 מעלות. את הפירות יש להניח על רשת תנור צפופה בתוך התנור, כאשר הצד של הקליפה פונה מטה. כמו כן, תוכלו לשים תבנית מתחת לרשת כדי שהנוזלים לא ילכלכו לכם את התנור. אפשר להפוך את הפירות כל חצי שעה וכן במידת הצורך, בזמן אפייה של 6 שעות לפחות ויותר (בהתאם לעובי הפרוסות ולסוג הפירות).
שיטה 3 – מכשיר המיועד לייבוש פירותאם ייבוש פירות מצא חן בעיניכם במיוחד, תוכלו לרכוש מכשיר המיוחד לייבוש פירות, שיסייע לכם לייבש כמות גדולה יותר של פירות בנוחות ובקלות. גם לפני תחילת הייבוש במכשיר, יש לסדר את הפירות כאשר הקליפה שלהם מופנית כלפי מטה. יש לבדוק את הוראות השימוש ואת זמני הייבוש המומלצים לכל פרי לפי היצרן. יש פירות המתייבשים מהר יחסית במייבש מזון, כמו אננס (כ-10 שעות לרוב) ואילו פירות כמו ענבים צריכים קצת יותר זמן (כ-22 שעות).
בתום הייבוש – אחרי שסיימתם את תהליך הייבוש בשיטה שבחרתם, בדקו שהפרי שלכם אכן מיובש לחלוטין ולא נשארה בו לחות, כדי שלא יתקלקל בהמשך. צננו אותם במשך כמה דקות והעבירו לכלי אחסון.

מה אפשר לעשות בפירות המיובשים?

את הפירות היבשים שהכנתם במו ידיכם אתם יכולים לזלול כמו שהם, או לנשנש כחטיף אנרגיה טעים ומתוק. אבל מה עוד?
עוגות ועוגיות – עם הפירות היבשים תוצרת הבית שלכם תוכלו להכין מגוון עוגות ועוגיות שיהיו טעימים בכל מצב, וכן להוסיף ולפזר אותם מעל קינוחים.
אוכל – יש מגוון מתכוני אוכל חגיגיים המתבססים על פירות יבשים. בין המתכונים המנצחים ניתן למצוא עוף או בשר בקר בפירות יבשים, אורז בתוספת פירות יבשים ועוד.
מגש פירות – בעזרת הפירות היבשים שהכנתם תוכלו להקפיץ את מגש הפירות שלכם, הן מבחינת המראה והצבעוניות והן מבחינתם הטעמים. אם מדובר באירוע מיוחד, אף תוכלו להכין מגש שכולו מתבסס על הפירות שייבשתם בעצמכם בבית!
על היוגורט – נעבור רגע לארוחה קלילה ובריאה שזמן ההכנה שלה מסתכם בשלוש דקות: כל מה שתצטרכו הוא יוגורט, פירות יבשים וכל מיני פיצוחים – והרי לכם ארוחה מנצחת.

כיצד לאחסן את הפירות המיובשים?

אם הצלחתם להשאיר משהו מהפירות הטעימים האלה, חשוב לאחסן אותם במכל אטום כמו צנצנת, ולהניח בסביבה קרירה ומוצלת. אם תרצו לשמר אותם כמה חודשים קדימה, ניתן גם להקפיא.

לסיכום

כפי שראינו, ייבוש פירות הוא לא משימה קשה ומורכבת במיוחד, וכעת תוכלו לעשות זאת במטבח הביתי שלכם. מאחלים לכם כיף במטבח... וטעים בפה! בהצלחה.