סלסלת קניות

בחר יישוב למשלוח / איסוף

תפוחים: הכל על התפוח הפרי הקסום

תפוחים אחרי קטיף

הוא עסיסי, מתוק ומפתה – ודאי אפשר למצוא ממש ברגע זה תפוח אדום, ירוק או צהוב בכל בית בסלסלת הפירות. הוא גדל במגוון צבעים מרהיבים, ובביס אחד מלא במיץ אפשר לחוות טעם משגע שנע ממתוק לחמצמץ. מה אנחנו יודעים על פרי עץ הדעת, שמוזכר כבר בספר בראשית כפרי “שאי אפשר לעמוד בפניו”? מהן המקורות שלו, מהן סגולות הבריאותיות, אילו זנים קיימים ואילו שימושים יש לתפוח במטבח? על כל אלה נענה ממש בעוד רגע, כדאי להמשיך לקרוא.

מגן העדן ועד היום: מאיפה התפוח מגיע אלינו?

עוד מספר בראשית הוזכר התפוח, כשחווה לא יכלה לעמוד בפיתוי ונגסה בתפוח עסיסי ומתוק. התפוח מוזכר בסיפורי עמים רבים כסמל לפיתוי ולאהבה, כמו במיתולוגיה של יוון העתיקה. היום אנחנו יכולים לומר שהתפוח מגיע אילנו מאסיה, כשהמדינה שמגדלת הכי הרבה תפוחים בעולם היא סין. לאחר פיתוחים רבים לאורך השנים, אפשר למצוא היום יותר מ-7,000 זנים של תפוחים בצבעים מהפנטים ובטעמים שנעים בין חמצמץ למתוק. בארץ אפשר להשיג תפוחים בכל עונה, כך שהתפוח הוא גם פרי חורף וגם פרי קיץ. מלבד העובדה שהתפוח הוא פרי מתוק ואהוב, יש לו לא מעט סגולות בריאותיות שעליהן נרחיב מיד.

לא רק טעים: סגולותיו הבריאותיות של התפוח

לא סתם רופאים ודיאטנים ממליצים לנו פעמים רבות לאכול פרי כשמתעורר רעב קטן בבטן למשהו מתוק וטעים. מעבר לעובדה שתפוח יכול לספק את הרצון לנשנוש טעים באמצע היום, יש בו המון ערכים טובים לגוף שלנו. מיוחסים לתפוח סגולות רבות – הוא יכול לסייע לאיזון רמות הכולסטרול בדם, יכול לסייע חולי סוכרת ואסתמה. הוא יכול לעזור במניעת מחלת אלצהיימר ולירידה בתפקוד הקוגניטיבי, ואף לסייע מניעת מחלת הסרטן. אילו סגולות ויתרונות בריאותיים נוספים יש לתפוח? הינה כמה מהן:

  1. ערך גליקמי נמוך: הערך הגליקמי פירושו ההשפעה של מזון מסוים על רמת הסוכר בדם. אם הערך הגליקמי של המזון נמוך יחסית, רמות הסוכר בדם לא ייעלו בצורה משמעותית לאחר אכילתו. למרות שהתפוח הוא פרי מתוק שמכיל הרבה סוכר, הערך הגליקמי שלו נמוך. בתפוח ממוצע (כ-140 גרם) יש ערך גליקמי של 38, שהוא נמוך ביחס לכמות הפחמימות (סוכר) שיש בו – כ-16 גרם.
  2. מלא בוויטמינים, סיבים תזונתיים ומינרליים טובים: צריכה של סיבים תזונתיים משפרת את הספיגה של הוויטמינים והמינרלים שבמזון בצורה טובה, וגם משפרת את תפקוד מערכת העיכול. בתפוח בגודל ממוצע יש כחמישית מכמות הסיבים התזונתיים שמומלצת לתזונת מבוגרים. תפוח בגודל ממוצע מכיל כמות גדולה של ויטמינים כמו: ויטמין C, ויטמין A, ויטמין E, ויטמינים מקבוצת B וחומצה פולית. התפוח מכיל מינרלים רבים כמו: סידן, ברזל, אבץ, אשלגן ועוד. נוסף על כך, התפוח מכיל חומר שנקרא “פקטין” שמסייע לאיזון רמות הכולסטרול והסוכר בדם, ולכן יכול לסייע בהורדה במשקל. הפקטין נימצא בין היתר גם בקליפת התפוח ולכן אנחנו ממליצים לא לוותר עליו. כדי שהפקטין ייספג בדם ונוכל ליהנות מהיתרונות שלו, כדאי לאכול את התפוח כפי שהוא ולא לסחוט אותו למיץ, כיוון שהפקטין נעלם בסחיטה.
  3. מכיל פיטוכימיקלים: פיטוכימיקלים הם נוגדי חמצון שעוזרים להילחם ברדיקלים חופשיים בגוף. הפיטוכימיקלים מסייעים למניעת מחלות למיניהן, כמו מחלת הסרטן, מחלות לב וכלי דם, בכך יכולים לעזור במניעת טרשת עורקים.
  4. מסייע לירידה במשקל ולשמירה עליו: אכילת תפוח אחד ביום יכולה לסייע בירידה במשקל בזכות הסיבים התזונתיים והפקטין שהזכרנו קודם, שתורמים בין היתר גם לתחושת שובע.

לאחר ששיבחנו את התפוח ודיברנו על יתרונותיו הבריאותיים, נרצה לבהיר – צריכה מופרזת של כל מאכל, בסופו של דבר, לא טובה לבריאות. כפי שכבר ציינו, תפוח הוא פרי מתוק שמכיל פחמימות וסוכר ולכן לא כדאי לאכול תפוחים ללא היכר. אם אתם מתלבטים בנוגע לכמות המותרת לאכילה, אנחנו ממליצים לפנות לייעוץ אצל דיאטן או אצל רופא המשפחה. כדאי גם להיות בטוחים שאכילת תפוחים לא מסוכנת לכם – בין אם אתם רגישים לסוכר פירות (פרוקטוזה) או אלרגיים לאבק עצי תפוח. במקרה כזה כדאי להמעיט באכילת הפרי וכמו כן להתייעץ עם רופא המשפחה.

חמצמץ או מתוק-מתוק: זני תפוחים

היום אפשר למצוא בשוק אלפים של זני תפוחים – מתוקים, חמוצים, ירוקים, אדומים, צהובים ועוד. בחרנו כמה מהזנים הנפוצים ביותר והאהובים ביותר על החך הישראלי. מוכנים? הינה סקירה קצרה: 

סבתאל’ה – גרני סמית

גרני סמית הוא אולי זן התפוח הפופולארי ביותר בישראל. תפוח חמוץ-מתוק ומלא ב”בשר”, בצבע ירוק בוהק ויפה. אנחנו מכנים אותו בארץ “גרנד סמית” למרות שהשם המקורי שלו הוא “גרני סמית”. הוא נקרא כך משום שהיי שם בשנת 1867, אישה אוסטרלית בשם מריה סמית ערבבה בטעות חרצנים משני סוגי תפוח, ומהם תפוח חדש וטעים צמח, כמו שאומרים – הדברים הכי טובים נולדו מטעויות.

גולדן דלישס

תפוח מתוק מאוד בעל קליפה צהובה ומנוקדת. הוא נולד בארצות הברית והוצא לשוק לראשונה ב-1914.

הגברת – פינק ליידי

תפוח גדול בצבע אדום-צהוב חושני ויפה, בעל טעם מתוק וארומטי. התפוח נוצר מהכלאה של זן גולדן דילשס וליידי ויליאמס. בזכות הפופולאריות של הזן האוסטרלי בישראל, בשנים האחרונות נטעו בארץ מספר דונמים לא מבוטל של עצי תפוח מהזן הזה.

ענה

התפוח הצהוב-אדום בעל הטעם החמצמץ הזה הוא פיתוח כחול-לבן. הייחודיות של התפוח הזה היא צריכת הקור הנמוכה שלו, כך שהוא מתאים לגידול בתנאי אקלים כמו בישראל, אפילו באפריקה. העונה של פריחת התפוח היא בקיץ בחודשים יוני-יולי.

גאלה

גאלה הוא תפוח מתוק בצבע אדום שעליו כתמים צהובים. הוא מעט קמחי ורך ואולי משם כך הוא זכה לכינוי “תפוח דבש”. הזן הזה מגיע אילנו מניו זילנד לאחר שהומצא לראשונה בשנות העשרים.

גרנד אלכסנדר

תפוח גדול מאוד ומתוק מאוד, בצבעים של ירוק ואדום מרהיבים. גרנד אלכסנדר, כפי ששמו אולי מרמז לנו, מגיע אלינו מצרפת.

יונתן

תפוח קטן בצבע אדום-צהוב בעל טעם חמצמץ-מתוק וקליפה קשה. הוא מגיע אילנו מניו יורק, לאחר שנוצר לראשונה בשנת 1826.

רד דלישס

רד דלישס הוא הזן הנמכר ביותר בעולם. תפוח גדול בצבע אדום עז, מתוק ורך יחסית. הוא התגלה במקרה בשנת 1870.

פוג’י

תפוח מתוק, גדול ואדום בעל קליפה חלקה. הוא נוצר משילוב של זן רד דלישס ורולס גנט. הזן הזה מגודל ומיוצר בסין וביפן.

מקינטוש

זן התפוח הזה לא סתם זכה לשם “מקינטוש”. הוא נקרא כך משום שהוא הזן שנתן השראה לשם של הענקית “אפל”. המקינטוש הוא תפוח בצבע אדום-ירוק, בעל טעם חמצמץ. עונת הפריחה של תפוח זה היא בסתיו, סביב חודש ספטמבר.

התפוח ביהדות ובתרבות המודרנית

כמו שכבר ציינו בתחילת המאמר, עוד בספר בראשית התפוח מוזכר ומקבל במה גדולה מאוד. אבל מעבר לספר בראשית, התפוח הוזכר בשיר השירים וחמש פעמים בתנ”ך כשם של ישוב וכשמו של אדם פרטי. נוסף על כך, אפשר למצוא במקרא רשימה של עצי פרי שגדלים בארץ ישראל, בהם התפוח. התפוח מככב בחגים שלנו, כשהמוכר מכולם הוא בערב ראש השנה שבו נהוג לאכול תפוח בדבש, כסגולה לשנה טובה ומתוקה.

גם בתרבות המודרנית התפוח זוכה להכרה גדולה – העיר ניו יורק מכונה “התפוח הגדול”, ענקית המחשבים “אפל” קרויה על שם הפרי הזה וסמלה בדמות תפוח. גם בסיפורי ילדים אנחנו יכולים למצוא את התפוח, כמו במעשייה המוכרת “שלגייה ושבעת הגמדים”.

איך כדאי לאחסן תפוחים?

תפוחי עץ יכולים להישמר במקרר עד שלושה שבועות. עם זאת רצוי לא לאחסן את התפוחים לצד פירות אחרים. הסיבה לכך היא שהתפוחים פולטים גז בשם “אתילן” שגורם להבשלה מהירה של פירות. הגז הזה יכול לגרום להבשלה מהירה של פירות אחרים שאוחסנו ליד התפוחים ולהביא לקלקול מהיר שלהם.

מה אפשר להכין מתפוחים?

מלבד אכילה של תפוח כפי שהוא, אפשר לשלב את התפוח במאכלים שונים במטבח. הינה כמה רעיונות מעולים:

  • מיץ תפוחים: אין כמו מיץ תפוחים צונן וקר. פשוט לסחוט תפוחים, לשים בכוס שבה הרבה קרח וליהנות מכל שלוק.
  • ריבת תפוחים: אפשר להכין מתפוחים ריבות וקונפיטורות נהדרות. נוסף על כך, כפי שכבר ציינו -בתפוח יש חומר שנקרא פקטין. הפקטין משמש כחומר קרישה מעולה לריבות. אפשר להוסיף לכל סיר ריבה שאתם מכינים את הליבה, החרצנים והקליפה של תפוח כשהם בתוך פיסת בד, ולהוציא אותה לקראת סוף ההכנה. הפקטין יעזור בהסמכה של הריבה ויהפוך אותה ללא פחות ממושלמת.
  • משקאות אלכוהולים: מי לא אוהב סיידר תפוחים או סנגרייה? חותכים תפוחים לקוביות קטנות, מוסיפים לקנקן יין אדום, סוכר, מיץ לימון וקוביות קרח ומערבבים – ויש לכם סנגרייה טעימה וצוננת.
  • תפוח אפוי בתנור: קינוח טעים ודל בקלוריות. מכניסים לתנור תפוח שעליו מעט סוכר וקינמון, ויש לכם תפוח אפוי משגע. אפשר להגיש לצד גלידה קרה וטעימה.
  • תוספת לסלט ירקות, לסלט פירות או למגש פירות: התפוח יכול להשתלב נהדר בסלט ירקות. ביסים מתוקים וחמצמצים בסלט ירוק וטעים יקפיצו לכם את הסלט ויהפוך אותו למיוחד ביותר בשולחן. כמובן שתפוח הוא מרכיב חובה בכל סלט פירות ובכל סידורי פירות, אנחנו ממליצים להשתמש בזן גולדן דלישס.
  • מחית תפוחים: מעולה לילדים ויכולה לשמש תחליף לביצה במגוון מתכונים, וכך להפוך אותם לטבעוניים.
  • קינוחים: כולנו מכירים את שטרודל התפוחים הגרמני ואת פאי התפוחים האמריקאי. קינוחים טעימים שכבשו את כל העולם. כמובן שאפשר גם להכין עוגת תפוחים עסיסית ומלאה בלחות.
  • תפוח מסוכר על מקל: אין ישראלי שלא מחכה ליום העצמאות כל השנה, כדי לתת ביס בממתק הטעים הזה.

 סיכום

לאחר שקראנו על התפוח, על המקורות שלו, הסגולות הבריאותיות שלו ועל הזנים השונים, ולאחר שקיבלנו רעיונות מעולים לשימוש שלו במטבח, בטח נהיה לכם חשק לתפוח אדום, בוהק, רענן ומתוק. אז גשו לסלסלת הפירות בבית – אנחנו בטוחים שגם לכם, כמו ברוב הבתים בישראל, ממתין התפוח המושלם ממש מתחת לאף.

פרי הדמיון

מערך הייצור ומשלוחי פירות שמגיעים לכל קצוות הארץ. 
טריות הפירות, האיכות ללא פשרות, העיצוב
המושלם וסטנדרט השירות, עולים על כל דמיון. בין
אם אתם חוגגים יום הולדת, יום נישואים או סתם
בא לכם להתפנק, אתם מוזמנים להתרגש מסושי
פירות מטריף, ליהנות מחיתוכי אננס מרהיבים
ולהתענג על אין ספור טעמים אקזוטיים…

מרכז הזמנות ארצי:

03-9400-111 | 08-6280-111

אמצעי תשלום

החלפת אזור חלוקה תאפס את הסל, האם לחזור או לאפס את הסל?


תוספת קטנה לפינוק מושלם

מגש חג ענק

550

מגש חג גדול

430

עוגת דואט וניל ושוקולד-כשל”פ

270

עוגת פיסטוק-כשל”פ

270

מהדורת פסח-זכוכית

450

מהדורת פסח-מיקס פירות וקינוחים

350

לא ניתן להוסיף מוצר מאזור חלוקה שונה, האם לחזור או לאפס את הסל?


דילוג לתוכן